انتشارِ پولِ کاغذی در جمهوریِ اوّلیه
نویسنده: موری نیوتن راتبارد
مترجم: امیررضا شهابی
نوشتار زیر، قسمتی از فصل پنجم از مجلّد پنجم کتاب «conceived in liberty» اثر موری نیوتن راتبارد است.
رکود شدید، ادغام بانکها و بارِ مالیاتی سنگین بهمنظور پرداخت بدهیهای ایالت، اندیشهها را بهسمتِ انتشارِ پولِ کاغذی برای تأمینِ مالیِ دولت هدایت کرد. مورّخانی که تحتتأثیر بحثهای پوپولیستی اواخر قرن نوزدهم قرار گرفتهاند، همیشه طرفدارانِ تورّم را کشاورزانِ بدهکار و بازرگانان معرّفی کردهاند. در واقع هم درست است: بدهکاران، بهویژه در مواقع سخت، تورّم را دوست دارند.
این مسئله حتّی در مورد بازرگانان بیشتر صدق میکند، چرا که آنان بهسبب اعتبارشان میتوانستند وامهای سنگینی دریافت کنند. نتیجه این بود که بیشتر گروههای اقتصادی در دههٔ ۱۷۸۰ تورّم را ترجیح میدادند: مشکلِ اصلی تعیین این بود که چه گروههایی از پولِ بهتازگی خلقشده منتفع شوند. آن دسته از بازرگانان ثروتمند که قبلاً از مزایایِ بانکهایِ انحصاری[۱] برخوردار بودند، بهطور طبیعی رقیب و البتّه مخالفِ پولِ کاغذی بودند. دیگران تمایل به خلق پول جدید داشتند و افرادِ استثنائاً عمدتاً هوشیار افرادی بودند که سقوطِ ارزشِ پول در طول جنگ را به یاد داشتند.
اوّلین ایالتی که انتشار و استفاده از اسکناس را در دوران پس از جنگ تصویب کرد، پنسیلوانیا در مارس ۱۷۸۵ بود. این کار توسط مشروطهخواهان انجام شد، امّا این اقدامِ رادیکال اساساً اتّحادی بود بین کشاورزان و وامدهندگانِ ثروتمندی که تمایل داشتند ایالات را وادار کنند تا برای خود پول تأمین کند تا بتوانند بهرهٔ مطالبات آنها را پرداخت کنند؛ بنابراین، از انتشار ۱۵۰٫۰۰۰ پوند اسکناس، ۱۰۰٫۰۰۰ پوند برای پرداختِ سودِ بدهیِ عمومی و ۵۰٫۰۰۰ پوند بهعنوان وام با وثیقهٔ زمین استفاده شد. این پول میتوانست برای پرداخت مالیات استفاده شود، گرچه استفاده از آن برای پرداخت بدهیهای شخصی قانونی نبود. در واقع، این تأمین هزینهٔ قانونی بود که محافظهکاران از آن امتناع کردند و نه خود پول کاغذی؛ بنابراین، همانند جنگ انقلابی، پلاتیا وبسترِ[۲] محافظهکار، نه در مقابل بانکها و نه در مقابل پول کاغذی، بلکه در برابر قانونگذاریِ پولِ قانونی ایستاد. مخالفت اصلی با اسکناسِ ایالتی طبعاً از طرف بانک North America بود، چرا که چاپ اسکناس رقیبِ بانک برای عرضهٔ پول جدید در ایالات بود. بانک North America از قبول اسکناسهای دولتی فرسوده[۳] خودداری کرد و این مهمترین علّتی شد که قانونگذار مصوبهٔ خود را لغو کرد. علیرغم مجازات سنگین، این اسکناسها تا تابستان ۱۷۸۶ تا ۷٫۵ درصد افت ارزش پیدا کرده بودند و در سال بعد کنگرهٔ پنسیلوانیا که تحت سلطهٔ محافظهکاران بود شروع به انهدام اسکناسهای از رده خارجشده کرد.
در کارولینای جنوبی کشاورزانِ بدهکار، ایالت را به انتشار و استفاده از پول کاغذی سوق میدادند. آنان بهخاطر خریدِ بردگانی که جایگزینِ کشتهشدگان در جنگ بودند، زیر بار سنگین بدهی به بازرگانان بریتانیایی بودند. بازرگانان چارلستون که به بریتانیا بدهکار بودند نیز به آنها پیوستند. در اکتبر ۱۷۸۵، کارولینای جنوبی اجازهٔ انتشار ۱۰۰٫۰۰۰ پوند اسکناسِ با بهره را با وثیقهٔ زمین داد. این اسکناسها در پرداختهای مالیاتی قابل دریافت بودند، امّا باز هم پولِ قانونی محسوب نمیشدند. مخالفان موفق شدند مبلغ را از ۴۰۰٫۰۰۰ پوندِ پیشنهادیِ اوّلیه تقلیل دهند. بازرگانان و کشاورزان کارولینای جنوبی تلاشهای خارقالعادهای از جمله تحریم اسکناسهای فرسوده، چه بهصورت سازمانیافته و چه بهصورت انفرادی انجام دادند تا ارزش اسکناس را حفظ کنند، امّا با این وجود تا بهار ۱۷۸۷ ارزش اسکناسها تا ۹۰ درصد کاهش یافت.
کارولینای شمالی در سال ۱۷۸۶، ۱۰۰٫۰۰۰ پوند اسکناس صادر کرد و اینها پول قانونی بودند. بیش از یکسوم این مقدار توسط دولت برای خرید ۴۵۰ تن تنباکو با دو برابر قیمت بازار استفاده شد و لذا یارانهٔ بادآوردهای به تنباکوکاران ایالت پرداخت شد. باقیِ پول برای پرداخت برخی از مطالبات جانبازان جنگ بود. از آنجا که پول، پولی قانونی بود، قانون گرشام[۴] (که پولِ بدِ ایجادشده توسطِ دولت، پولِ خوب را از دور خارج میکند) بهسرعت به اجرا درآمد. پول فلزی (سکّه) در کارولینای شمالی ناپدید شد و اسکناسها تا پایان سال ۱۷۸۷ بیش از ۵۰ درصد فرسوده شدند. از آنجا که وامدهندگانِ خارج از ایالت این اسکناسهای فرسودهشده را قبول نمیکردند، بازرگانان برای پرداخت بدهیهایشان دچار مشکلات فراوانی شدند. بازرگانان در داخل ایالت مجبور به قبول اسکناسهای فرسوده شده بودند و در خارج از آن باید سکّه پرداخت میکردند. در همین حال، انبوه توتون و تنباکو در انبارهای دولتی انباشته شده بود و ایالات فروش آن را حتّی نزدیک به قیمت خریدشان غیرممکن دیدند. سرانجام دولت مجبور شد ۵۰ درصد ضرر در فروش تنباکو را متحمل شود. با پایان دهه، کارولینای شمالی مجبور شد اسکناسهای خود را از چرخهٔ اقتصادی خارج کند.
جورجیا نیز تجربهٔ مشابهی داشت: نهاد قانونگذار در سال ۱۷۸۶، پرداخت ۳۰ هزار پوند به جانبازان انقلابی را تصویب کرد و استفاده از این اسکناسها جهت انجام هرگونه پرداختی قانونی شد: این مصوّبه به درخواست جمعیّت روبهرشد حاشیهنشینان کشور تصویب گردید. بلافاصله پس از آن، استهلاک اسکناسها آغاز شد و شهروندان ساوانا طی حرکتی خردمندانه و منسجم، علیرغم قوانینِ تصویبشده از دریافت این پول خودداری کردند. در تنها یک سال، ارزش اسکناس جورجیا به یکچهارم رسید و سرانجام در ۱۷۹۰ استفادهٔ قانونی از آن متوقّف شد.
مصوبهٔ نیوجرسی اساساً گونهای از تصاحب زمین بود که با وجود مخالفت مجمع[۵]، توسط شورا[۶] تصویب شد. نهاد قانونگذار نهایتاً در ماه مِه سال ۱۷۸۶ اسکناسهایی به ارزش ۱۰۰ هزار پوند منتشر کرد که بهمنظورِ دادنِ وامهایی با وثیقهٔ زمین مورداستفاده قرار میگرفت. گروههای پارتیزان محلّی به تهدید تجّار و بازرگانان پرداخته و آنها را به پذیرش این اسکناسها به قیمتِ اوّلیّه وادار میکردند؛ امّا این گروهها نتوانستند بازرگانان نیوجرسی و فیلادلفیا را تحتِ فشار قرار دهند و ارزش این اسکناسها بهسرعت تا ۱۵ درصد کاهش پیدا کرد. در سال ۱۷۸۹ این اسکناسها چنان بیارزش بودند که نمیتوانستند وارد چرخهٔ اقتصادی شوند.
مصوبهٔ پول کاغذی در نیویورک مجدداً بر دوگانهٔ «کشاورزِ بدهکار» و «بازرگانانِ سنّتی» صحّه میگذارد. در سال ۱۷۸۶، ۲۰۰ هزار پوند اسکناس منتشر شد. استاتون لیند[۷] خاطرنشان میکند که روزنامهٔ محافظهکار نیویورک، New York Daily Advertiser، همسویِ با بانک نیویورک از پول کاغذی دفاع میکرد. محافظهکاران از این نکته راضی بودند که این اسکناسها تنها جهت پرداخت بدهیهای قدیمی مورداستفاده قرار میگیرد و نمیتوان بهمنظور پرداخت بدهیهای جدید از آنها استفاده کرد. لازم به ذکر است که رهبران افراطی نیویورک با تبدیل این اسکناسها به ارز رایج مخالفت کرده و اغلب آنها با پول کاغذی مخالف بودند. اسکناس های مذکور در نهایت تا ۱۲ درصد ارزش اوّلیّه نزول کردند.
در طول دورهٔ کنفدراسیون[۸] هفت ایالت، مصوّبهٔ پولِ کاغذی را مورد بررسی قرار دادند و بدون شک موردِ «رود آیلند» جالبترین آنهاست. در سال ۱۷۸۶، رود آیلند که ساکنانش پیش از آن مسلّحانه در برابر جمعآوری مالیات مقاومت میکردند ۱۰۰ هزار پوند اسکناس منتشر کرد که با توجّه به جمعیّت کم آن بودجهای نسبتاً قابل توجّه محسوب میشد. تمام این سرمایه به وام زمین اختصاص داده شد. این مصوّبه پس از مخالفت قاطعِ جامعهٔ تجّار، توسط کشاورزان روستایی تصویب شد. رود آیلند دو سیاست برای فراگیری اسکناس در پیش گرفت: بهرهٔ وامهای مذکور را به حداقل رساند و مجموعهای از قوانین بهمنظور مجازات تصویب کرد. کسانی که از قبول اسکناسهای جدید امتناع میورزند، بدون بهرهمندی از هیئتمنصفه و حقِّ تجدیدنظر، در دادگاهِ عالی محاکمه میشدند. این حملهٔ سنگین به وامدهندگان و بازرگانان، با مقاومت شدید بازرگانان و تجّار مواجه شد. بسیاری از تجّار علیرغم قانون تصویبشده، از پذیرش اسکناسها سر باز زدند و مغازههای خود را به نشانهٔ اعتراض تعطیل کردند. کشاورزان نیز بهنوبهٔ خود عهد کردند که فروش محصولاتشان را به پایتخت رود آیلند تحریم کنند. مشتریان شورش کردند تا تجّار را به پذیرش اسکناسها وادار کنند. درنتیجهٔ این شورش بسیاری از وامدهندگان و بازرگانان مجبور شدند از ایالت بگریزند. در نهایت مقاومتِ قضاییِ قاطع منجر به لغو مصوّبهٔ مجازات در سال ۱۷۸۶ شد. ارزش اسکناسها پس از آن بهسرعت سقوط کرد و تا سال ۱۷۸۸ به ۱۰ درصد ارزش اوّلیّه رسید. آن قانونی هم که اسکناسها را پول قانونی بهحساب میآورد در سال ۱۷۸۹ بهطور کامل لغو شد.
برخورد رود آیلند با وامدهندگان عمومی بهمراتب موفّقتر بود. بر اساس قانون، وامدهندگان مجبور به بازخرید وام خود با اسکناسهای رو به سقوط بودند. رود آیلند توانست با این روش تا سال ۱۷۹۰ تقریباً تمام بدهی ایالت را تسویه کند و بدهی ایالت به مردم با کمترین ضرر تسویه شد.
از میان شش ایالتی که در طول سالهای دههٔ ۱۷۸۰ از انتشار پول کاغذی امتناع کردند، ایالت کنتیکت توانست این تنگنا را با راهکار سالمتر کاهش مالیات پشت سر بگذارد. دلوور در منطقهی تجاری و اقتصادی پنسیلوانیا قرار داشت و به همین دلیل اسکناس بانک پنسیلوانیا وارد چرخهٔ مالی دلوور شد. اهالی ویرجینیا به پول فلزی وفادار بودند و این عقیدهای مشترک بین هر دو جناح لیبرال و محافظهکار بود. درنتیجه درگیریهایی برای تغییر روند در این ایالت وجود داشت.
در سال ۱۷۸۶ تمایلی قوی به پول کاغذی در مریلند شکل گرفت و دوستداران تورّم درخواست انتشار ۳۵۰ هزار پوند اسکناس دادند که ۲۰۰ هزار پوند از آن به مالکان زمین وام داده میشد. مجلس سنا در مریلند مانع تصویب این مصوّبه شد که در اواخر سال ۱۷۸۶ توسط مجلس به تصویب رسیده بود. مریلند نیز مانند کنتیکت، پس از وقوع حملات مسلّحانه به دریافتکنندگان مالیات تا حدّی توانست با کم کردن جمعآوریِ مالیات و تعلیقِ فروشِ اجباریِ اموال، از تمایل به پول کاغذی جلوگیری کند.
بارِ سنگینِ مالیات در نیوهمپشایر نیز منجر به شکلگیری یک راهپیمایی عظیم از جمعیّتِ مسلّح در سپتامبر سال ۱۷۸۶ شد. جمعیّتِ مسلّح، مجلس را محاصره کرده و بر انتشار پول کاغذی اصرار ورزیدند؛ امّا گروههایی از شهروندانِ مخالف و شبهنظامیان، شورشیان را عقب رانده و رٲیدهندگان با قاطعیّت حقّهٔ پول کاغذی را رد کردند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
پانوشتها:
*جمهوری اولیه: دورهٔ گذار در آمریکا بین سالهای ۱۷۸۰ تا ۱۸۳۰
۱-بانکهایی در اختیار بازرگانان بودند که انحصار برخی عملیّاتهای بانکی از جمله عرضهٔ پول جدید را در اختیار داشتند. (م)
۲- بازرگان، روحانی و نویسندهٔ مقالاتی در باب امور مالی (۱۷۲۶ – ۱۷۹۵ س)
۳- در تمام این متن لغت «فرسوده» ترجمهٔ کلمه Depreciate است و به مستهلک شدن اسکناسها در اثر استفادهٔ مکرّر و دستبهدست شدن اطلاق میشود که بهتبعِ آن باعث افت ارزش اسکناسها میشد.
۴- Gresham’s Law
۵- مجمع ایالتی
۶- شورای شهر
۷- استاتون کریگ لیند، نویسنده و تاریخدان آمریکایی است.
۸- The Confederation Period:
به دورهای در تاریخ ایالاتمتّحده در دههی ۱۷۸۰ و پس از انقلاب آمریکا اطلاق میشود.
دیدگاه (۱)
جناب Control
با سلام
آیا میتوان چاپ اسکناس را آغاز دوره ی نقض مالکیت به صورت جامع دانست؟ راه کار جنابعالی برای تضعیف دولت ها برای به کارگیری قدرت از سوی چاپ اسکناس چیست؟